מדריך למאמץ חתלתול
מזל טוב, אימצתם גור חתולים חדש . חשוב לדעת, הגור אינו מבין שבחרתם בו ושהחלטתם להעניק לו בית. הוא גור חתולים קטן שנותק ממקום מוכר ועובר למקום זר. אין הוא מבין מה מתרחש ועלול להיות מבולבל ומפוחד. עלינו לעזור לו להסתגל בהדרגה לביתו החדש.
ההגעה הביתה
לפני שמגיעים הביתה עם חתול חדש, חשוב לסגור חלונות. חתול מפוחד עלול לקפוץ ולברוח גם מקומה גבוהה. היכנסו עם החתול לחדר שקט, פיתחו את כלוב המנשא וחכו בסבלנות. ברגע שהחתול יצא דברו אליו, לטפו והרגיעו אותו. אם הוא אינו יוצא מיד, השאירו את דלת הכלוב פתוחה והניחו לו לצאת ולהתאקלם בקצב שלו. הכינו לחתול מקום נוח להתכרבלות ולמסתור שיקנה תחושת מוגנות, והקפידו על פתח רחב ונגיש. הרחיקו חומרים מסוכנים כמו חומרי ניקוי .
לאחר שהחתול נרגע, אפשר להשאיר את דלת החדר פתוחה כדי שהחתול יכיר את ביתו החדש. זכרו! חובה עליכם לסגור חלונות וארונות. אם החתול נראה מבוהל ומבולבל, כדאי להשאיר אותו בחדר הסגור, להניח על ידו מים ומזון ובפינה מרוחקת יותר ארגז חול לעשיית הצרכים. בקרו את החתול מידי פעם, אחרי יום יומיים הוא יתרגל ויתחיל לתקשר איתכם.
אם ברשותכם בית גדול רצוי לא לאפשר לחתול לטייל בכל החדרים. סגרו חדרים וצמצמו את שטח ההיכרות. אסור לאפשר לו יציאה למרפסת פתוחה או לגינה לפחות חודש ימים וגם אז חובה להשגיח עליו. אם החתול מבוהל מאוד ומתחבא, אל תכריחו אותו לצאת. דברו אליו מידי פעם בקול שקט ומרגיע. השאירו אוכל ואת ארגז החול לצרכים בקרבת מקום המחבוא. אם עברו לפחות שלושה ימים והחתול ממשיך להסתתר, השאירו אוכל בלילה במקום המרוחק ממנו והמשיכו להרחיק בהדרגה את האוכל מידי לילה. אחרי מספר ימים הפסיקו להשאיר אוכל בלילה, השאירו אוכל במקום קבוע אך ורק ביום, החתול ייאלץ לצאת ממקום מחבואו כדי לאכול ויתחיל להסתגל לסביבה בהדרגה. התהליך יכול להמשך מספר שבועות עד שהחתול יתאקלם וירגיש בטוח בביתו החדש.
גור חתולים הוא יצור סקרן שרוצה לבדוק כל דבר
וודאו שביתכם אינו מסוכן עבור הגור הקטן, מנעו נגישות לרעלים כמו חומרי ניקוי, לסכנת התחשמלות, לחלונות פתוחים או למעקה שניתן לטפס עליו וכד'. עדיף לא לאפשר לגור להסתובב בכל הבית, מתחת לגיל 3 חודשים יש להשאיר את הגור בחדר סגור ולהרגיל אותו לשאר חדרי הבית בהשגחתכם ובהדרגה. יש למנוע מהגור לצאת מן הבית ולדאוג לסגור מגרות, דלתות וחלונות.
טיפוח ונקיון
ברוב המקרים גור חתולים מעל גיל חודשיים מחונך לעשיית צרכים בארגז חול. במידה ולא הורגל עדיין, צריך להראות לגור את מקום ארגז החול שלו על ידי הנחתו בעדינות בתוך הארגז. הגישה לארגז צריכה להיות קלה.
כדי לסייע לגור לעשות צרכיו בארגז החול, מומלץ לשים בו כמה טיפות אקונומיקה - ריח שמושך חתולים. זאת הסיבה שאסור לנקות עם אקונומיקה אם החתול עושה מחוץ לארגז, אלא להשתמש בחומץ או באלכוהול.
יש לדאוג שהחול יהיה נקי תמיד ואם ברשותכם בית גדול - רצוי לשים שני ארגזי חול במקומות שונים.
על מנת למנוע עשיית צרכים באדמת העציצים, הניחו בתוכם אבנים גדולות כגון טוף וחלוקי נחל.
יש להבריש את החתול כל יום ולנקות את אוזניו בעדינות. רוב החתולים אינם אוהבים ואינם זקוקים למקלחת. הם רוחצים את עצמם באמצעות ליקוק. אם חייבים, יש לעשות זאת בעדינות רבה, רצוי להתייעץ לפני פעולה זו.
חשוב שהגור יטופל נגד שני סוגי טפילים:
חיצוניים: קרציות, פרעושים.
פנימיים: תולעי מעיים.
טיפול למניעת טפילים חיצוניים, פרעושים/קרציות, צריך להיעשות באופן תקופתי, החומר בו משתמשים חייב להיות מותאם לגורים. טיפול מונע בטפילים חיצוניים (פרעושים) יקטין את הסיכוי להידבק בתולעי מעיים.
מזון
-
חתולים אוכלים מספר פעמים ביום. גורי חתולים אוכלים לפחות ארבע פעמים. לחתלתול מתחת לגיל חודשיים יש להגיש אך ורק אוכל רך. מגיל חודשיים אפשר לתת אוכל יבש המתאים לגילו. אפשר להוסיף מעט גבינה - לא חלב. אם אין אפשרות להאכיל את החתול מספר פעמים ביום יש להשאיר קערת מזון נגישה. אחרי חצי שנה חתול אוכל שלוש פעמים ביום.
-
חשוב להרחיק את מזונו של החתול מארגז החול שבו הוא עושה את צרכיו. מתן אוכל מספר פעמים ביום עוזר ביצירת קשר בין הבעלים לחתול. חשוב להקפיד על מים טריים ונגישים במהלך כל היום.
שיהיה לבריאות
בריאות:
-
הקאות, שלשול או חוסר תאבון דורשים טיפול מידי אצל הווטרינר.
-
טמפרטורת חום נורמלי לחתול הינו 38.5 מעלות צלזיוס.
-
חתול יצא מהבית רק אחרי חיסון, עיקור או סירוס ותחת השגחה.
חיסונים לגורי חתולים:
-
את החיסון הראשון מומלץ לתת בגיל 8-10 שבועות (חיסון משולש או מרובע 1).
-
כעבור חודש, בגיל 12-14 שבועות מומלץ לתת את החיסון השני (משולש או מרובע 2).
-
במידה והחתול יוצא מהבית, מומלץ בגיל 14-16 שבועות לחסנו נגד מחלת הכלבת.
-
תילוע - טיפול מונע כנגד תולעים. מומלץ לתלע בפעם הראשונה את הגור בגיל 6 שבועות וטיפול שני לאחר 10ימים.
חשוב שהגור יטופל נגד שני סוגי טפילים:
חיצוניים: קרציות, פרעושים.
פנימיים: תולעי מעיים.
טיפול למניעת טפילים חיצוניים, פרעושים/קרציות, צריך להיעשות באופן תקופתי, החומר בו משתמשים חייב להיות מותאם לגורים. טיפול מונע בטפילים חיצוניים (פרעושים) יקטין את הסיכוי להידבק בתולעי מעיים.
ברשותכם הפנייה לביקור אצל וטרינר על חשבון העמותה, שתקפה לשבועיים הראשונים מיום האימוץ.
שימו לב לפרט המתאים בחוזה האימוץ.
חינוך החתלתול
להלן כמה עצות לגידול גור בהצלחה:
-
כל חתול שונה מחברו, אבל כולם זקוקים לאהבה ולהתייחסות על בסיס קבוע. הקפידו ללטף, לשחק, להבריש ולתקשר עם החתול. הדבר חשוב במיוחד כשמדובר בגורים.
רוב החתולים אוהבים להיות מוברשים, הברשה היא זמן פינוק והיא הכרחית לבריאות החתול מכיוון שההברשה מפחיתה את כמות השיער שהחתול בולע בזמן שהוא מנקה את עצמו. -
הרגילו את החתול להשתמש במתקן גירוד ציפורניים, מתקן קנוי, שטיחים מקש, גזע עץ ועוד. תופעת גירוד ציפורניים היא התנהגות בלתי נמנעת וצורך חיוני למטרת שיוף הציפורניים, סימון טריטוריה, הפגת שעמום ועוד. דאגו למתקן גירוד גם לשם שמירה על שלמות הרהיטים שלכם. בכל פעם שהחתול ישייף ציפורניו במקום אסור העבירו אותו מייד ובעדינות למקום שבו מותר לעשות פעולה זו.
-
חשוב להרגיל את החתלתול לכלוב נשיאה. השאירו את הכלוב פתוח והניחו בתוכו חתיכת בשר, גבינה צהובה, או משחקים כך החתול יתרגל להיכנס ולצאת מתוכו. כדי למנוע מהתלתול הקשר שלילי או פחדים בעתיד מומלץ להשתמש בכלוב מנשא לא רק כשהולכים לווטרינר. אסור להשאיר חתול חופשי במכונית. הוא עלול להיבהל ולברוח או לסכן אותנו בזמן הנהיגה.
חשוב להקפיד לא לאפשר לחתול לצאת מן הבית לפני שהוא מעוקר ומחוסן. זכרו, גור הוא כתינוק שזקוק לתשומת לב ולחברה וחשוב להרגיל אותו למגע. ככל שתטפלו בחתלתול ותשחקו אתו עם הרבה סבלנות ואהבה הוא יגדל להיות חתול בוגר חברותי וידידותי, רך ונעים
הילד והחתלתול
-
יש להסביר לילדים שחשוב להתייחס אל הגור בעדינות, לשחק אתו על פי רצונו ולא לכפות עליו משחק.
-
רצוי לאפשר לילדים לקחת חלק ואחריות בטיפול: ניתן לתת מזון ומים, להבריש, לשחק ולפנק, תחילה יש לעשות זאת רק בהשגחת ההורים.
-
חשוב להשגיח שילדים לא יחבקו בחוזקה את גור החתולים, לא יפילו אותו או ישחקו אתו בפראות. החתלתול עלול לפתח פחד אגרסיבי מילדים, עד כדי שריטות או נשיכות לכשיגדל.
משחקים
-
עד גיל 3 חודשים חתלתול אינו יודע לשחק לבד.
-
יש להקדיש זמן לטיפול ולמשחק לשם התפתחות תקינה. מגיל יותר מאוחר הוא יודע לשעשע את עצמו. רצוי לגוון במשחקים מתאימים.
-
בניגוד לדעות קודמות חתול לא אוהב להיות לבד. ככל שתרבו במשחקים איתו כך תחזקו את הקשר שביניכם ואת תחושת שייכותו לבית.
חשוב לזכור
-
-
במקרה של אבדה יש ליצור קשר עם מוקד האבדות ומציאות של S.O.S חיות בטלפון 03-7441010
-
חשוב להודיע לעמותה ולרשויות על החלפת כתובת או מספר טלפון.
-
אם אתם נוסעים ומשאירים את החתול באחריות חברים ומשפחה חשוב להשאיר תעודות + טלפון של הווטרינר המטפל.
-
לא לשכוח להשאיר מים טריים בקביעות.
-
ברשותכם הפנייה לביקור אצל וטרינר על חשבון העמותה, שתקפה לשבועיים הראשונים מיום האימוץ. שימו לב לפרט המתאים בחוזה האימוץ.
-